Selecteer een pagina

Tien manieren om je creativiteit aan te zetten

Hoe fijn zou het zijn om lekker vaak te kunnen creëren, om zo veel als mogelijk bezig te zijn met dat waar je zo ontzettend blij van wordt. Vaak gunnen we onszelf echter de tijd niet, zijn we onzeker over wat we maken of hebben we weinig inspiratie.

De volgende tips helpen mij altijd op de momenten dat ik er ook even doorheen zit. Eentje ervan is soms al voldoende om weer de drive te vinden om verder te gaan. Mijn focus ligt op tekenen maar de tips zijn voor alle creatieve uitingen bruikbaar.

TIP 1

Creëer iedere dag iets

Deze is meteen heel voor de hand liggend maar vaak juist wel de lastigste. Maar geloof me, het werkt écht! Creativiteit kan je namelijk trainen, je kan het heel eenvoudig ontwikkelen. Oefenen en veel doen zijn de sleutelwoorden. Door het dagelijks te doen wordt het onderdeel van je systeem waardoor het je steeds minder moeite kost en het na verloop van tijd een gewoonte zal worden. Een hele leuke weliswaar!

TIP 2

Zoek kleine stukjes tijd

Voor dat dagelijks creëren kan het best een uitdaging zijn om gelegenheid te vinden om te tekenen, schilderen, haken, fotograferen of wat dan ook. Probeer daarom niet in grote blokken tijd te denken maar in korte stukjes tijd. Dus geen hele dag of middag/avond in willen plannen maar kijk eens wat je in een half uurtje tussendoor ook al kan doen. Start je dag ermee bijvoorbeeld of gebruik een deel van je lunchpauze ervoor of als je ‘s middags even gaat zitten voor een bak koffie. Je zult merken dat er altijd wel ergens een beetje tijd over is.

Belangrijk is natuurlijk wel dat je graag WILT. Als dat er niet is dan zal je waarschijnlijk nooit de tijd vinden.

TIP 3

Maak een lijst van woorden waar je van AAN gaat

Je kent het vast wel, van die woorden en/of quotes waar je gewoon helemaal blij of gelukkig van wordt als je ze leest. Dat je jezelf vervolgens een stukje beter voelt of geinspireerd bent geraakt. Ik ga bijvoorbeeld heel erg aan op een tekst als deze: “Solitude is bliss” of deze “She loves moonlight and rainstorms and so many other things that have soul”. Binnen in mij maakt er dan iets een blij sprongetje, zo’n niet uit te leggen gevoel maar wat je waarschijnlijk wel kent. Deze woorden zorgen ervoor dat ik net dat duwtje krijg wat ik soms nodig heb om toch dat idee uit te gaan werken wat in mijn hoofd zit.

Wat zijn jouw woorden of quotes?

Schrijf ze op zodat je ze altijd bij de hand hebt. Of vul de woorden aan met beelden en maak er een gaaf moodboard van en zet dat zichtbaar op de plek waar je altijd je dingen doet. Ik maak er ook altijd een foto van zodat het ook op mijn telefoon staat, komt zo nog wel eens van pas.

TIP 4

Laat je inspireren

Maak op je computer of waar je het liefst mee werkt een mapje aan met daarin websites die je inspireren en waar je blij van wordt. Kies er iedere dag eentje uit waar je wat meer van wilt weten, waar je fijne informatie kunt vinden of waar mooie blogs opstaan. Ikzelf start hier meestal mijn dag mee en het werkt voor mij erg inspirerend. Voorheen was het altijd Facebook wat als eerste op mijn scherm verscheen maar ik merk dat ik daar op leegloop en dat is geen goed begin van de dag.

Om nog even wat specifieker te zijn, ik bedoel géén Pinterest, Instagram of Facebook want daar kan je volledig in verdwalen en voor je het weet heb je je tijd alleen daarop door gebracht.
Wat je wel kunt doen is dat je bijvoorbeeld wat dieper ingaat op iemand die je volgt op Instagram. Wat zo iemand beweegt om te doen wat hij/zij doet, hoe hij/zij gekomen is waar ze nu staan, wat is zijn/haar achtergrond, etc.

Behalve websites kan je ook je favoriete boeken of tijdschriften openslaan en daar een stukje in lezen of beelden bekijken.

TIP 5

Instagram & Pinterest

Bij de vorige tip had ik het al even over Instagram en Pinterest en er is nog een reden waarom deze sites niet altijd zo’n goed idee zijn. Er is ongelooflijk veel inspiratie te vinden en er worden prachtige dingen gepost maar …

Je kan ook ontmoedigd raken bij het zien van al dat moois. Bewaar daarom deze sites voor als je lekker lui op de bank zit en even wilt scrollen door wat fijne inspiratie. Maar doe het NIET voordat je zelf wilt gaan creëren. Ik heb het zelf ook meegemaakt dat ik een leuk idee had en op Instagram ging kijken voor wat inspiratie. Het enige wat ik er vervolgens aan overhield was een gevoel van: “Nou ja, wat heb ik nu nog toe te voegen, er is al zoveel meer moois!” En met mijn leuke idee deed ik vervolgens niets meer.

TIP 6

Kopieer

Het klinkt misschien heel vreemd maar maak dingen van anderen na want daar leer je heel erg veel van. Zeker als je bijvoorbeeld een techniek nog niet zo goed onder de knie heb dan kan je heel veel opsteken van het kopiëren van het werk van anderen. Want ook hier geldt: oefenen en nog eens oefenen.

Wel heel belangrijk is dat je natuurlijk niet met het gekopieerde werk naar buiten mag gaan als zijnde dat het van jou is. Het is puur voor je eigen leerproces.

TIP 7

Verzamel creatieve mensen om je heen

Dit kan zowel online als offline. Online connecten met mensen is een leuke toegankelijke manier om te zien wat anderen zoal maken en om je eigen werk te laten zien. Denk aan Facebook groepen of andere creatieve platforms. Doordat je met gelijkgestemden bent is de sfeer bij dit soort communities vaak gemoedelijk en gezellig.

Een andere manier die ook heel erg leuk is: spreek eens af met creatievelingen uit je omgeving en ga een avond of middag op een fijne lokatie samen mooie dingen maken. Ten eerste is het heel inspirerend, ten tweede helpt het je om je over een eventuele angst heen te zetten om je werk te laten zien (want ja dat is best spannend). En ten derde: het is ontzettend gezellig! Ik vind het een hele toffe manier van samen creëren.

TIP 8

Zet je perfectionisme aan de kant

Heel vaak doen we de dingen niet omdat we denken dat we er goed in moeten zijn om het te mogen doen. Wat een vreemde gedachte is dat toch hè! Voor mij is dat lange tijd het geval geweest bij tekenen. De gedachte dat ik niet kon tekenen heeft heel lang als waarheid in mijn hoofd gezeten.Toen ik ontdekte dat dit een waarheid was die ik mezelf had aangepraat, ben ik weer gaan tekenen en toen bleek dat ik het wél kon. Niet op de conventionele manier maar de tijd was inmiddels zo veranderd dat er veel meer mogelijk was en dat paste wel bij mij.

Het meest belangrijke is dat wat je doet met veel plezier gebeurt want dan maakt het eindresultaat niets uit. Tuurlijk is het leuk als je met trots naar je eigen werk kan kijken maar er gaat niets boven die uren waarin er lichtjes in je ogen verschenen en je besefte dat dit precies is wat je moet doen: creëren met een blij hart. Niet voor iemand anders maar alleen voor jezelf.

TIP 9

Wordt verliefd op je creativiteit

Elizabeth Gilbert schrijft in haar boek Big Magic dat je een verhouding moet beginnen met je creativiteit. Want, zo zegt ze, als je verliefd bent is er altijd tijd om samen te zijn. Dan maak je gewoon tijd. En dit is zó waar! Je zult zien dat als je die verliefdheid gaat voelen je zo vaak als mogelijk samen wilt zijn met dat waar je zo blij van wordt. Dat je vele gaatjes op een dag weet te vinden en die vult met je potlood en papier, je kwasten, breinaalden, camera of wat het dan voor jou ook mag zijn.

TIP 10

DOEN !!!

En dit is toch wel de ultieme tip: Ga gewoon beginnen, ga doen! Want je kan alle manieren die ik hiervoor genoemd heb om je creativiteit aan te zetten gebruiken maar zolang je niet werkelijk ga DOEN zal je nooit verder komen. Dus pak je spullen, ga zitten en zet die eerste streep op je papier of doek, die eerste steken op je breinaald of die eerste letters op papier.

GA … DOEN … START … BEGIN

© 2022 ~ Mirjam Schneijderberg
Be the Butterfly in Your Belly